Hoe snel werken collageen poeders eigenlijk?

Hoe snel werken collageen poeders eigenlijk?

Collageen supplementen zijn sinds kort een veelbesproken onderwerp in de gezondheids- en welzijnsindustrie, omdat collageen wordt aangeprezen om zijn krachtige helende effecten. Van het jeugdiger maken van huid en haar tot het verbeteren van trainingsprestaties en het voeden van de darmwand, de lijst met voordelen van collageen is behoorlijk lang.

Veel mensen stellen echter de vraag: hoe lang duurt het voordat collageen poeder werkt? Het is niet omdat je collageensupplementen bent gaan gebruiken dat je automatisch resultaten zult gaan zien. In dit artikel lees je meer over de voordelen van het dagelijks innemen van collageen en wanneer je de vruchten ervan kunt plukken, al zou je ook de collageen poeder voor en na foto's bij supplementen winkels kunnen bekijken.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en het komt overal voor, waaronder in de darmen, spieren, botten, huid, pezen, bindweefsel en zelfs in onze interne organen. Er zijn vier soorten collageen, maar de meest voorkomende soorten zijn Type I en Type II collageen. Collageen supplementen kunnen van verschillende bronnen komen en er zijn onder andere zeecollageen en rundercollageen verkrijgbaar.

Collageen is opgebouwd uit aminozuren zoals glycine, proline, hydroxyproline en arginine. Er zijn verschillende voordelen die je merkt als je dagelijks een collageen supplement neemt, zoals een stevigere huid, sterker haar en sterkere nagels, naast vele andere belangrijke voordelen zoals ondersteuning van gewrichten en een betere darmgezondheid.

Ons lichaam maakt van nature collageen aan, maar naarmate we ouder worden neemt de snelheid waarmee we collageen aanmaken af. Daardoor ervaren mensen een aanzienlijke afname van de hoeveelheid collageen. Als gevolg daarvan ervaren mensen een aanzienlijke vermindering van het uiterlijk van de huid, zoals rimpels, huidverslapping en een verminderde hydratatie van de huid.

Ook de gezondheid van gewrichten en botten kan worden beïnvloed. Uit onderzoek is gebleken dat mensen na hun 20e elke dag 1% minder collageen produceren. Daarom is het waarschijnlijk dat de meeste volwassenen baat hebben bij het nemen van collageen supplementen, idealiter in de vorm van gehydrolyseerd collageen.

Wat zijn de voordelen van collageen supplementen?

Hoewel het heel goed mogelijk is om collageen uit voedsel te halen, zorgt een supplement in poedervorm ervoor dat je genoeg binnenkrijgt om er echt baat bij te hebben. In de volgende paragraaf bespreken we de voordelen van het dagelijks innemen van een collageen supplement, en je zult zien dat een collageen supplement voordelen heeft voor het hele lichaam.

Van collageen supplementen is bijvoorbeeld aangetoond dat ze de gezondheid van de huid verbeteren. Mensen die dagelijks collageen peptiden gebruiken, zien mogelijk een verbeterde hydratatie van de huid, een verhoogde elasticiteit van de huid en merken dat hun huid steviger en jeugdiger is. Onderzoek suggereert ook dat collageen supplementen kunnen helpen om haar en nagels sterker te maken.

Broze nagels

Collageensupplementen kunnen de nagelgroei bevorderen, wat vooral nuttig kan zijn als iemand last heeft van broze nagels of regelmatig gebroken nagels. Van collageen supplementen is daarnaast nog aangetoond dat ze de gezondheid van het darmslijmvlies verbeteren. En niet te vergeten, collageen is een van de belangrijkste eiwitten in het darmkanaal. Een sterker darmslijmvlies leidt tot een gezonder spijsverteringssysteem en zelfs tot een betere opname van voedingsstoffen. Tot slot nemen veel mensen collageen poeder vanwege de voordelen voor hun gewrichten.

Gewrichtspijn

Mensen met gewrichtspijn hebben veel baat gehad bij collageen, zoals een betere beweeglijkheid van de gewrichten en minder stijve gewrichten. Vooral in combinatie met weerstandstraining kan het nemen van collageensupplementen leiden tot verlichting van gewrichtspijn.

Er zijn aanwijzingen dat sporters die collageen gebruiken minder gewrichtspijn hebben en daardoor beter presteren. En niet te vergeten kan collageen de symptomen van artrose helpen verbeteren, waardoor het een veelgebruikt supplement is voor oudere volwassenen waar deze aandoening vaker voorkomt.

Hoe lang duurt het voordat collageen begint te werken?

De tijd die het duurt voordat collageen supplementen beginnen te werken hangt af van waarvoor je het gebruikt en ook van je huidige collageenstatus. Suppletie met specifieke bioactieve collageen peptiden is effectief voor verschillende doeleinden, maar hoe lang het duurt voordat het begint te werken hangt af van verschillende factoren.

Zodra gehydrolyseerde collageen peptiden in de bloedbaan zijn opgenomen, kan ons lichaam dit collageen vrij snel gebruiken - zelfs binnen een uur kunnen collageen peptiden hun magische werk in onze cellen beginnen. Over het algemeen hangt de tijd die collageen nodig heeft om te werken af van de huidige collageen niveaus in je lichaam. Als je een laag collageen niveau hebt, merk je misschien een groter verschil als je eenmaal begint met innemen.

Conclusie

Aan de andere kant, als je al een goede collageen status hebt, merk je misschien niet zo'n dramatisch effect. Hoe lager het collageenniveau, hoe sneller je waarschijnlijk een verschil zult merken als je begint met collageen producten.