De 5 voordelen van trainen met een hometrainer

De 5 voordelen van trainen met een hometrainer

De hometrainer is één van de bekendste fitnessapparaten, zowel voor thuissporten als in de sportschool. We fietsen graag in Nederland, dus het ligt voor de hand dat de fiets ook gekozen wordt als je wilt sporten. Maar is een hometrainer een goede keuze als je aan je conditie wilt werken? Kun je er mee afvallen? Kortom, hier zijn de 5 voordelen van trainen met een hometrainer.

1. Voor iedereen geschikt

De hometrainer is een goed apparaat voor zowel beginners als gevorderden. Voor beginners is hij ideaal, want het is gemakkelijk om hem te gebruiken. De weerstand is instelbaar, dus zelfs als je nog nooit gesport hebt kun je beginnen met een lichte training. Maar gevorderden kunnen er ook hun ei op kwijt. Een goede hometrainer heeft speciale opties om bergop klimmen te simuleren en met een hogere weerstand kun je je training zo zwaar maken als je wilt.

Ook voor mensen met blessures en oudere mensen is de hometrainer veilig om te gebruiken. Als je rustig aan moet doen, is de hometrainer een van de weinige apparaten waar je nog op kunt sporten. Knieën en enkels worden er niet te zwaar door belast. Je kunt hier dus zelfs op revalideren.

2. Cardiotraining en vetverbranding

Op de hometrainer kun je gaan sporten als je wilt afvallen en je conditie wilt opbouwen. Omdat je op de hometrainer zelf de intensiteit van je training kunt aanpassen, kun je je training steeds wat zwaarder maken en je grenzen verleggen. De conditie van je longen en je hart zal daardoor steeds beter worden. 

Ook als je gewicht wilt verliezen is de hometrainer een geschikt apparaat. Het is geen intensieve workout, zoals wanneer je zou gaan spinnen. Je verbrandt er minder calorieën mee. Maar ook met de hometrainer of een goede spinningfiets is het goed mogelijk om af te vallen. Voor vet verbranding is een relatief lage hartslag nodig en omdat je op een hometrainer een regelmatig tempo aanhoudt, kun je hier effectief op trainen.

3. Low impact training

Fietsen op de hometrainer is een sport die je gewrichten niet belast. Je benen draaien vloeiend rond en je hoeft alleen het stuur licht vast te houden. Bij hardlopen, veel fitnessoefeningen of bijvoorbeeld balsporten ben je aan het rennen, verander je plots van richting of moet je springen. Dit zorgt voor een zware belasting van voeten, enkels en knieën. Dat kan een belemmering zijn om te gaan sporten.

Op de hometrainer is hiervan geen sprake. De training is low-impact en kan zelfs gebruikt worden om van blessures af te komen. Omdat je je training ook nog in zwaarte kunt instellen, is het voor vrijwel iedereen mogelijk om aan zijn conditie te werken.  

4. Gezondheidsvoordelen

Niet alleen voor een gezonder gewicht of een betere conditie is sporten op de hometrainer gezond. Je maakt tevens je spieren sterker, vooral van de kuiten, dijbenen en de billen. Van fietsen krijg je geen enorme spierontwikkeling, maar je spieren worden er mooi door gevormd. Fietsen op de hometrainer zorgt voor een gezond hart- en vaatstelsel. Beweging in het algemeen is goed voor het verlagen van stress. 

5. Trainingscomputer voor gericht sporten

Bijna alle hometrainers beschikken over een trainingscomputer. Dit kan een heel simpele zijn die tijd en afstand aangeeft, tot geavanceerdere. Deze kunnen het aantal verbruikte calorieën weergeven, je hartslag (door een hartslagmeter in het stuur of een borstband), je rpm (rotaties per minuut) en dergelijke. Met deze gegevens kun je trainen om bijvoorbeeld je tijden te verbeteren.

De trainingscomputer kan ook beschikken over verschillende programma’s. Zo zijn er bijvoorbeeld trainingen die je helpen om af te vallen of juist je conditie te trainen. Daarmee kun je dus sneller en gemakkelijker je doelen behalen. Als je kunt kiezen uit verschillende trainingen, houd je ook je sessies interessanter. Ze bieden uitdaging en motiveren je. 

Een andere mogelijkheid is de ergometer. Deze hometrainer kan je verbruik meten als je aan het fietsen bent. Je verbruik wordt weergeven in wattages. Als je rustig fietst kun je zien dat je minder energie (Watt) verbruikt, dan als je sneller gaat trappen of op een zwaardere weerstand. Deze gegevens kunnen je helpen bij je training, vooral als je met een doel traint, zoals afvallen of conditie trainen.

Al deze extra techniek en software maakt de hometrainer veelzijdiger en effectiever in gebruik. Het geeft je nog meer mogelijkheden om alles uit je training te halen.

De hometrainer is dus geschikt voor iedereen die meer wil bewegen en daarmee wil zorgen voor een gezond en fit lichaam. Of je nu oud of jong bent, sportief of niet, man of vrouw. Hometrainers zijn er in alle prijscategorieën te vinden, van luxe apparaten met de laatste technische snufjes, tot basic modellen.