Wat kun je doen tegen littekens?

Wat kun je doen tegen littekens?

Iedereen heeft wel eens te maken met littekens. Veel mensen weten echter niet veel over het herstel van littekens. Er zijn veel manieren waarop je de vorming van littekens kunt hinderen. Ook kun je nadat het littekens gevormd is, nog veel doen om deze minder zichtbaar te maken en goed te laten herstellen. Zo heb je producten die kunnen helpen, maar er zijn ook genoeg dingen die je zelf kunt doen om het herstel te verbeteren. In dit artikel lees je meer over littekens en wat je er tegen kunt doen.

Vorming van littekens

Bij het voorkomen of verminderen van littekens, is het erg belangrijk om aan het begin goed en snel in te grijpen. Als je een wat grotere wond hebt is het verstandig om deze goed te behandelen en de ruimte te geven om goed te herstellen. De leeftijd van de persoon en de plaats van de wond zijn hierbij erg belangrijk, maar daar kun je natuurlijk zelf weinig aan veranderen. Er zijn veel andere factoren waar je wel wat aan kunt veranderen. Zo moet je natuurlijk zorgen dat de wond goed schoon is, ook nadat deze weer redelijk gesloten is. Ook is genoeg beweging erg belangrijk bij het herstel. Te veel beweging is natuurlijk ook niet goed, er is dan een kans dat de wond weer open gaat. De wond moet voldoende zuurstof krijgen en je huid moet je goed verzorgen.

Na de vorming van het litteken

Ook nadat het litteken gevormd is, zijn er genoeg dingen die je kunt doen om deze minder zichtbaar te maken. Zo is het vaak goed om de huid rond de wond goed te masseren, het liefst met een goede littekencreme. Hiermee zorg je ervoor dat er een betere bloedsomloop plaatsvind. De creme zelf heeft ook een helende werking. Verder kun je nog een siliconenbehandeling proberen, of kiezen voor een laserbehandeling. Hierdoor gaat het litteken niet volledig weg, maar het kan wel helpen om deze minder zichtbaar te maken. Wat veel mensen ook niet weten, is dat zonstraling een effect heeft op het herstel en de zichtbaarheid van littekens. Zeker de eerste maand is het niet slim om je wond bloot te stellen aan veel zonlicht. Littekens kun je beter zo vroeg mogelijk aanpakken.