Wat is het verschil tussen een BV en een eenmanszaak?

Wat is het verschil tussen een BV en een eenmanszaak?

Inleiding

Wanneer je overweegt om een bedrijf te starten, kom je vaak al snel voor de keuze te staan: kies je voor een besloten vennootschap (BV) of voor een eenmanszaak? Beide rechtsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende situaties. In dit artikel leggen we het verschil tussen een BV en een eenmanszaak uit, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een eenmanszaak?

Eigendom en aansprakelijkheid

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij er maar één eigenaar is: de ondernemer zelf. Bij een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van het bedrijf. Dat betekent dat schuldeisers zich kunnen verhalen op je privévermogen, waaronder je woning of spaargeld.

Fiscale voordelen

Een eenmanszaak komt vaak in aanmerking voor diverse fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Hierdoor betaal je als zzp’er of kleine ondernemer in de eerste jaren vaak relatief weinig belasting over je winst.

Administratie en kosten

De administratie van een eenmanszaak is relatief eenvoudig en goedkoop. Je hoeft geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel en ook de oprichtingskosten zijn minimaal, anders dan bij een BV.

Wat is een BV?

Eigendom en aansprakelijkheid

Een BV is een rechtspersoon, wat betekent dat het juridisch losstaat van de oprichter(s). Als ondernemer ben je in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de BV. Alleen in het geval van wanbestuur kan jouw privévermogen alsnog worden aangesproken.

Aandelen en eigendom

Een BV heeft één of meerdere aandeelhouders die eigenaar zijn van het bedrijf. Dit maakt het mogelijk om anderen te laten investeren of mede-eigenaar te worden. De aandelen zijn niet vrij verhandelbaar; ze zijn in handen van een selecte groep personen.

Belastingen en kosten

Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) moet je jezelf daarnaast een gebruikelijk loon uitkeren, waarover loonbelasting wordt betaald. De oprichting is duurder en ook de administratie is uitgebreider dan bij een eenmanszaak. Wel kan een BV fiscaal interessanter worden bij hogere winsten.

Wanneer kies je voor een BV of een eenmanszaak?

Als je net begint en weinig risico loopt, is een eenmanszaak vaak de beste en goedkoopste keuze. Bij groeiende winst of risico, of als je investeerders wilt aantrekken, kan een BV aantrekkelijker zijn. Ook vanuit juridisch oogpunt – vanwege de beperkte aansprakelijkheid – kiezen sommige ondernemers liever voor een BV-structuur.

Conclusie

Het verschil tussen een eenmanszaak en een BV zit vooral in aansprakelijkheid, belastingvoordelen, de kosten en de structuur van eigendom. Welke rechtsvorm het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie, je plannen voor de toekomst en het financiële plaatje. Laat je eventueel adviseren door een accountant of juridisch expert om de juiste keuze te maken.