Meer tijd overhouden voor jezelf? Voorkom stof en vuil in huis.

Meer tijd overhouden voor jezelf? Voorkom stof en vuil in huis.

Het huis schoonmaken is natuurlijk nooit leuk. De hele dag stofzuigen, poetsen en dweilen, het kan allemaal veel tijd kosten. Daarom geldt hier net als bij veel andere zaken: voorkomen is beter dan genezen. Stof en viezigheid kun je natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar je kunt het wel verminderen. Je hoeft dan minder vaak te stoffen en stofzuigen, waardoor je wellicht veel tijd en moeite kunt besparen. Zoek jij tips over het voorkomen van viezigheid en stof in je woning? Lees dan verder.

Voorkom viezigheid

Na loop van tijd zal iedere woning schoongemaakt moeten worden. Viezigheid kun je deels voorkomen, waardoor je hier minder tijd aan kwijt bent. Heb je net gegeten, geklust of ben je op een andere manier druk geweest? Zorg dan dat je de resten en het vuil meteen opruimt. Dit voorkomt niet alleen viezigheid in huis, maar ook stof. Ruim kleding en andere spullen die op de grond staan ook meteen op.

Goede deurmat

Wat ook flink kan schelen, is een goede deurmat op maat. Iedereen die binnenkomt veegt dan meteen zijn voeten op deze mat, waardoor viezigheid buiten de deur blijft. Je kunt dan kiezen voor een schoonloopmat of een droogloopmat op maat. Welke van deze twee het meest effectief is, ligt aan jouw woning en vloer. Vocht kan namelijk ook viezigheid met zich meebrengen, of bepaalde vloeren beschadigen.

Minder stof in huis

Naast viezigheid, hebben we altijd veel last van stof in huis. Stof kun je niet voorkomen, maar wel flink verminderen. Daarom is het verstandig om jouw woning regelmatig te luchten, door de ramen en/of deuren even lekker open te zetten. Er wordt vaak gedacht dat tapijt stof aantrekt, maar dit is meestal niet het geval. Tapijt zorgt ervoor dat stof zich minder makkelijk verspreidt. Verder is het slim om af en toe even goed schoon te maken, ook op plekken die je normaal over het hoofd zou zien. Het behang bijvoorbeeld, kan veel stof verspreiden. En de gordijnen wassen kan ook verschil opleveren.

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw woning minder snel vies wordt. Ook zul je minder last hebben van stof, waardoor je veel tijd kunt besparen met het schoonmaken. Zo heb jij meer tijd over om te werken, iets leuks te doen of om even te ontspannen.