Hoeveel pensioen krijg ik?

Hoeveel pensioen krijg ik?

Deze vraag spookt bij veel mensen dagelijks door hun hoofd. Pensioen is een onderwerp dat namelijk enorm veel mensen bezighoudt. Hoeveel pensioen je straks precies krijgt als je stopt met werken? Op welke leeftijd je precies kunt stoppen met werken? In dit blogartikel geven we antwoord op deze en andere vragen over pensioen.

Wat is pensioen eigenlijk?

Pensioen is een uitkering die je krijgt van de overheid of van een pensioenfonds, als je stopt met werken. De hoogte van het pensioen hangt af van verschillende factoren, zoals hoeveel je gespaard hebt, hoe lang je gewerkt hebt en wat je pensioenleeftijd is. In Nederland kun je pensioen opbouwen via de overheid of bij een pensioenfonds. Je bouwt pensioen op door elke maand een pensioenpremie te betalen.

Bedrag aan pensioen

De hoogte van je pensioen hangt af van een aantal factoren. De hoeveelheid geld die je in het pensioenfonds hebt gestort is hierbij een belangrijke factor. Maar ook de pensioenleeftijd en de pensioenfactor spelen mee in de uitkering die je krijgt. De pensioenfactor is een getal dat wordt berekend door het pensioenfonds. Dit getal geeft aan hoeveel procent van je laatstverdiende salaris je pensioen uitkering zal bedragen.

Wanneer pensioen

In Nederland mag je pensioen opnemen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. De pensioengerechtigde leeftijd is de leeftijd waarop je recht hebt op pensioen. De pensioengerechtigde leeftijd is afhankelijk van je geboortedatum. Voor mensen die in 1946 of eerder zijn geboren is de pensioengerechtigde leeftijd 65 jaar. Mensen die in 1947 of later zijn geboren hebben een pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar.

Berekenen pensioen

Pensioenleeftijd berekenen voor jouw specifieke situatie hoeft niet veel tijd te kosten. Dit kun je online prima doen, als je dit eenmaal gedaan hebt, weet je precies waar je aan toe bent. Van plan om een camper te gaan kopen, als je met pensioen gaat? Met deze rekentool, weet je precies wanneer je die camper aan kunt schaffen en lekker op reis kunt gaan. Wil je eerder met pensioen? Dan kun je natuurlijk altijd zelf extra pensioen opbouwen. Waar je ook voor kiest, het uitrekenen van je pensioen en je pensioenleeftijd is sowieso de moeite waard. Maak jij ook deze berekening?