Optimaal ontspannen met behulp van aromatherapie

Optimaal ontspannen met behulp van aromatherapie

Je hebt vast wel eens gehoord van aromatherapie, maar het is lastig om uit te leggen wat het nou precies is. Aromatherapie wordt onder andere gebruikt voor cosmetische redenen, als smaakstoffen bij voeding en voor therapeutische bedoelingen. Het wordt gebruikt in de reguliere zorg, maar vaak vooral in de alternatieve gezondheidszorg. Wat is aromatherapie precies en hoe kun je het allemaal toepassen? Hieronder vind je meer uitleg en informatie.

Wat is aromatherapie nou eigenlijk?

Aromatherapie wordt gebruikt voor het ondersteunen en bevorderen van onze gezondheid. Hierbij worden essentiële oliën gebruikt. Deze zitten vooral in planten, bloemen en kruiden. Door middel van geuren wordt er geprobeerd om een invloed uit te oefenen op het onderbewuste. Op deze manieren proberen ze ons lichaam terug in evenwicht te brengen. Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen en dus ook manieren van aanpak. De bekendste hiervan in Nederland is om de therapie te gebruiken om tot rust te komen en te herstellen.

Mensen gebruiken aromatherapie bij allerlei kwalen en ziektes, maar vooral bij angst, moeite met slapen en last van spanning. Met de oliën worden schadelijke bacteriën aangepakt, wat goed is voor onze gezondheid. Het verschil met andere medicijnen is dat volgens velen aromatherapie geen onschadelijke bacteriën aanpakt. Sommige bacteriën zijn namelijk juist goed en nodig voor ons lichaam. Je oliën kunnen worden opgenomen door ons lichaam door ademhaling, door de huid of de slokdarm. Als ze ons lichaam weer moeten verlaten, gaat dit aan de hand van ontlasting of weer door de huid. De oliën worden niet alleen gebruikt voor de gezondheid. Ze worden ook gebruikt bij voedingsproducten, bij parfum en cosmetische producten, namelijk als geurmiddel. Dit noemen we echter geen aromatherapie meer, dat is alleen als je de oliën gebruikt voor gezondheidszorg.

De werking van aromatherapie

Aromatherapie is dus voordelig voor onze gezondheid. Er is niet veel concreet bewijs voor de werking van deze therapieën en onderzoek ernaar blijkt lastig te zijn. Toch schijnt het volgens veel mensen goed te werken. Aromatherapie wordt al heel lang toegepast, namelijk al sinds de late middeleeuwen. Naast een directe lichamelijke werking, is aromatherapie erg ontspannend, prettig en rustgevend. Daarom kan het ook goed werken voor therapeutische hulpverlening of om goed te kunnen ontspannen. Met producten van bijvoorbeeld Storz and Bickel kun je ook zelf deze oliën gebruiken en de therapie toepassen.