Hoeveel btw zit er op zonnepanelen in 2024 en hoe werkt de btw-teruggave?

Hoeveel btw zit er op zonnepanelen in 2024 en hoe werkt de btw-teruggave?

Wat is het btw-tarief op zonnepanelen in 2024?

In 2024 geldt in Nederland het btw-nultarief op zonnepanelen die op of bij een woning worden geïnstalleerd. Dit houdt in dat consumenten geen btw hoeven te betalen aan de installateur bij aankoop van zonnepanelen. Dit beleid is sinds 1 januari 2023 van kracht en blijft ook in 2024 geldig. Het doel hiervan is om duurzame energieopwekking te stimuleren en de aanschaf voor particulieren aantrekkelijker te maken.

Voor wie geldt het btw-nultarief?

Het btw-nultarief is uitsluitend bedoeld voor particulieren die zonnepanelen laten installeren op of bij hun eigen woning. Dit kan een koopwoning zijn of een huurwoning, zolang het maar gaat om particulieren. Bedrijven of organisaties kunnen geen gebruik maken van dit nultarief. Als zij zonnepanelen aanschaffen, valt dit onder het reguliere tarief en moet de btw via een ander proces worden verrekend.

Wat valt onder 'bij een woning'?

Ook zonnepanelen die op een garage, schuur of aanbouw geplaatst worden, tellen mee zolang dit onderdeel is van of in de directe nabijheid van de woning. Het gaat erom dat de installatie ten dienste staat van de woning waarin je woont. Vrijstaande installaties op grote afstand van de woning vallen niet onder deze regeling.

Hoe werkt de btw-teruggave op zonnepanelen in 2024?

Omdat er sprake is van een btw-nultarief, is de btw-teruggave voor particulieren in principe niet meer nodig. In het verleden moesten zonnepaneeleigenaren zich aanmelden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst om de btw terug te kunnen vragen. Dat is bij aanschaf vanaf 2023 niet meer van toepassing wanneer je als particulier zonnepanelen koopt die op of bij je woning geplaatst worden.

Wat gebeurt er met installaties uit voorgaande jaren?

Voor mensen die vóór 2023 zonnepanelen hebben gekocht en nog btw willen terugvragen, gelden nog altijd de oude regels. Zij mogen nog gebruik maken van de regeling waarin ze zich tijdelijk als ondernemer moeten registreren bij de Belastingdienst om de btw terug te vorderen. Hiervoor geldt wel een termijn van vijf jaar na aanschaf, dus het kan in 2024 nog steeds mogelijk zijn.

Welke kosten zijn inbegrepen bij het nultarief?

Niet alleen de zonnepanelen zelf vallen onder het btw-nultarief, maar ook de bijbehorende materialen en de installatiekosten. Denk bijvoorbeeld aan omvormers, montagematerialen, kabels en arbeidsuren. Ook als een installateur een all-in offerte uitbrengt, geldt voor de gehele dienst het btw-nultarief, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.

Wat zijn aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Hoewel er geen btw meer hoeft te worden betaald, is het alsnog belangrijk om offertes goed te vergelijken. Kijk naar de kwaliteit van de panelen, de levensduur en garanties. Vraag ook altijd of de installateur op de hoogte is van de actuele wet- en regelgeving rondom het btw-nultarief, zodat je niet onterecht btw in rekening gebracht krijgt.

Is er nog subsidie naast het btw-nultarief?

Er zijn lokale subsidieregelingen beschikbaar via gemeenten en provincies. Het is daarom verstandig om te informeren bij je eigen gemeente of er aanvullende financiële voordelen zijn. Daarnaast kan je energie besparen en terugleveren aan het net, wat zorgt voor lagere energierekeningen en soms zelfs een terugleververgoeding.

Samenvattend

In 2024 betaal je als particulier geen btw meer op zonnepanelen als deze op of bij je woning worden geplaatst. De nultariefregeling maakt het kopen van zonnepanelen eenvoudiger en financieel aantrekkelijker. Registratie als btw-ondernemer is daardoor meestal niet meer nodig. Let bij de aanschaf goed op de voorwaarden en informeer je goed over eventuele aanvullende subsidies.