Contactlenzen, het alternatief voor de bril

Contactlenzen, het alternatief voor de bril

Je kent ze vast wel, contactlenzen van die kleine lensjes die je op je ogen aanbrengt om alles weer duidelijk te zien. Veel mensen hebben een sterkte nodig om alles weer scherp te zien en veel van deze personen willen eigenlijk geen bril dragen omdat ze dit niet mooi vinden. Voor die personen is er de uitkomst om voor contactlenzen te kiezen om alles weer scherp te zien.

Kies je ervoor om contactlenzen te gaan dragen dan worden deze aangemeten door een contactlensspecialist. De contactlensspecialist zal uiteindelijk bepalen of het harde contactlenzen of zachte contactlenzen worden. Zachte contactlenzen worden het meeste voorgeschreven, harde contactlenzen vaak bij de hogere sterktes. Zachte contactlenzen zitten vaak ook prettiger dan harde contactlenzen, dit komt omdat ze dunner zijn en ze worden van een zachter materiaal gemaakt, vaak is dit tegenwoordig een silicone hydrogel materiaal.

Soorten zachte contactlenzen

Er zijn eigenlijk vier hoofdsoorten zachte contactlenzen en dat zijn de daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en jaarlenzen. Het grote verschil tussen deze contactlenzen is dus de vervangperiode. De jaarlenzen worden echter niet zoveel meer verkocht, omdat dit eigenlijk verouderde contactlenzen zijn en ook minder gezond voor de ogen zijn. Jaarlenzen zijn eigenlijk heel moeilijk een heel jaar schoon te houden, want vaak slibben deze dicht en laten dan nog te weinig zuurstof door.

Alle vier de hoofdsoorten zachte contactlenzen zijn verkrijgbaar in een sferische, torische en multifocale uitvoering. De multifocale contactlenzen zijn geschikt voor personen die last krijgen met het lezen omdat ze ouder worden. De multifocale contactlens zal de lensdrager dus op afstand corrigeren, maar ook van dichtbij, echter moet je in het begin wel erg wennen aan een multifocale contactlens.

Contactlensvloeistof

Draag je contactlenzen dan dien je deze ook te onderhouden en dit doe je met contactlensvloeistof. Met een alles in één contactlensvloeistof kun je niet alleen je contactlenzen bevochtigen, maar je kunt je contactlenzen er ook mee reinigen en desinfecteren. Er zijn ook aparte bewaarvloeistoffen en reinigers op de markt, echter is dit iets omslachtiger in het gebruik.

Heb je last van eiwitafzetting op de contactlens waardoor de contactlens minder helder wordt, dan kun je hier een speciale proteine verwijderings tablet voor gebruiken en deze zal de eiwitaanslag van de contactlens weken.